INGREDIËNTEN – verkrijgbaar in Zapolski:

  • 2 groene of witte kolen
  • 180 gram rijst
  • 60 gram boter of margarine
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 30 gram boter of margarine
  • 30 gram bloem
  • 900 gram tomaten in blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1,4 dl kippenbouillon
  • 1 theelepel verse tijm of ½ gedroogde tijm.
  • puntje suiker
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 4 eetlepel gehakte peterselie
  • Peper
  • Zout

BEREIDING:

Snijd eerst de stengels volledig uit de kool. Kook de kool met een klein beetje zout. Groene kool zo’n 20 minuten, witte kool richting de 30. Laat de kool uitlekken en afkoelen. Kook de rijst tot deze beetgaar is en spoel het af met heet water. Laat de rijst goed uitlekken en drogen. Bak kleine stukjes ui zacht in wat boter en voeg het gehakt toe om deze te rullen. Voeg zout, peper, de rijst en een ei toe. Dit is je vulling voor de rolletjes. Laat deze even afkoelen. Snij ondertussen de nerven uit de koolbladeren en verspreid de bladeren over een schone ondergrond. Pak de vulling en verdeel deze gelijkmatig over elk blad. Rol de bladeren daarna op van de dikke naar de dunne kant om rolletjes te maken. Leg alle rolletjes nu naast elkaar in een ovenschaal, des noods in meerdere lagen. Giet water in de schaal zodat de rolletjes half onder water staan. Dek de schaal nu af en bak de rolletjes 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden celcius. Ondertussen kan de saus worden gemaakt. Smelt hiervoor de boter en voeg de bloem toe. Kort koken en voeg de rest van de ingrediënten toe op de peterselie na, beginnend met de bouillon. Laat al roerend 20 minuten zachtjes koken, en maak de tomaten fijn. Het vocht in de ovenschaal kan worden afgegeoten op 1,4 dl na. Giet de tomatensaus erbij en laat het geheel nog 20 minuten onafgedekt koken. Strooi de gehakte peterselie erover en klaar!

Portie voor: 4 personen
Kost van èèn portie: 2 €