INGREDIËNTEN – verkrijgbaar bij Zapolski:

 

  • Zuurdesem starter (150 ml voor het recept nodig)
  • 400 gram havermout
  • 1 kg bloem
  • 1 snee dik roggebrood
  • Water
  • Een bewaarpot
  • 150 gram gedroogde wilde paddestoelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 ml room
  • 3-4 pimentzaden
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout
  • Maggi en/of knoflook

BEREIDING:

Om de zuurdesem starter te maken, de basis van het recept, mix de havermout en de bloem. Voeg er water bij om een glad mengsel te maken. Deze moet iets dunner zijn dan zure room. Voeg de snee roggebrood toe. Laat het gehele mengsel een paar dagen buiten de koelkast staan om te gisten. Zeef daarna de starter waarbij de havermout weg kan worden gegooid. De starter kan in potten worden bewaard in de koelkast. Voor de Borsjt zelf, spoel de paddestoelen af en laat ze 2 a 3 uur weken in een pan. Zet de pan daarna op het vuur, voeg de pimentzaden en het laurierblad toe, en laat het 30 minuten sudderen. Scheid de gekookte paddestoelen en de paddenstoelen bouillon. Mix de bouillon met 150 ml Zuurdesem starter en breng deze aan de kook tot de soep begint in te dikken. Snijd ondertussen de gekookte paddestoelen en voeg deze toe alvorens het geheel 20 minuten te laten sudderen. Voeg enekele eetlepels van de soep toe aan de room om het tot een gladde massa te maken en giet deze daarna bij de rest. Op smaak brengen met peper, zout, Maggi en knoflook.

Portie voor: 4 personen
Kost van èèn portie: 2 €